Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-07-31

Ergoterapeutas man sugrąžino pasitikėjimą

Silpnaregė senjorė Pierrette Berney dalijasi savo patirtimi. 
Mano šeimos gydytojas apie reabilitaciją man nieko konkrečiai nepapasakojo, tačiau vieno vizito metu jis davė optiko, dirbančio  silpnos regos konsultavimo kabinete, vizitinę kortelę ir  pasakė, kad galbūt šis specialistas man galės padėti. Aš dar pasiteiravau, kodėl man reikėtų kreiptis į optiką: juk buvo pasakyta, kad jokie nauji akiniai man nepadės.
Kito vizito pas šeimos gydytoją metu jis man vėl padavė to paties specialisto vizitinę kortelę. Tada, paraginta dukterėčios, vis dėlto kreipiausi į optiką. Jis mane nukreipė pas ergoterapeutą. Ergoterapeutas man suteikė neįtikėtiną fizinę ir moralinę pagalbą. Sužinojau daug naujų dalykų. Be to, pritaikė lupą, mokė ja naudotis: vėl galėjau perskaityti žodžius. Kartais pastebėdavau, kad galiu perskaityti tik pirmas dvi žodžio raides, bet, atlikusi specialius pratimus, vėl perskaitydavau visą žodį. Mokiausi ne tik skaityti, bet ir rašyti. Dabar pati sveikinimus atviruke gimtadienio proga anūkams. Ergoterapeutė man pateikė daugybę rekomendacijų ir pasiūlymų, kuriais pasinaudodama esu labiau pasitikinti ir savarankiškesnė.
Naudojuosi trimis lupomis: vieną visada laikau rankinėje ir naudojuosi ja apsipirkdama parduotuvėje, kitą laikau namuose ir dar turiu  elektroninę, kurią galiu pritvirtinti prie skaitymo įrenginio. Dvejus metus lankiau ergoterapeuto reabilitacijos užsiėmimus ir labai džiaugiuosi tuo, ko išmokau. Tik gailiuosi, kad iš karto nedrįsau kreiptis į specialistą, nes gal būčiau jau dar daugiau išmokusi. Kai labai nusilpsta rega, mes turime per mažai informacijos apie tai, kokią pagalbą galime gauti.
Parengė Ina Praprovienė
 Berney, Pierrette. Die Ergotherapeutin hat mir wieder Vertrauengegeben. [interaktyvus][2018-06-14]. Prieiga per internetą: http://www.schlechtsehen-gutleben.ch/betroffene-erzaehlen/pierrette-berney/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą