Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-07-24

Patarimai tėvams, keliaujantiems su aklu ar silpnaregiu vaiku


Straipsnio autorė Tania panoro savo dukrai parodyti platesnį pasaulį ir įrodyti, kad jos dukra Kenzi, akla nuo gimimo ir turinti kompleksinę negalią bei autizmą maža mergaitė, sugeba daugiau, nei tvirtina specialistai. 



Tania su dukra Kenzi išvykoje
Tania su dukra Kenzi išvykoje


Ponia Tania yra vieniša motina. Moteris nusipirko automobilį, atsiėmė dukrą iš mokyklos ir išsirengė į kelionę dviese palei rytinę Australijos pakrantę. Kartu su dukra jos nuvažiavo 14 000 km. Keliavo 6 mėnesius. Per tą pusmetį moteris rašė dienoraštį (www.theroadunseen.com). Ir per tą laiką geriau pažino ne tik dukterį, bet ir save. Štai keletas jos patarimų kitiems tėvams, kaip keliauti su aklu arba silpnaregiu vaiku.
Nuvykę į vietą, kur apsistosite (ar tai būtų namelis ant ratų, palapinė ar viešbutis) su vaiku apeikite patalpą, kurioje įsikūrėte. Tai padės vaikui suvokti naują erdvę, paskatins atidžiau patyrinėti laikinus namus.
Su vaiku apeikite gyvenamąją vietą iš išorės. Eidami sakykite, kuria kryptimi yra tualetai, žaidimų aikštelė, baseinas, kitos svarbios vietos. Nors Kenzi viena nevaikšto, motinai atrodė svarbu, kad ji susidarytų įspūdį apie vietas, kuriose jos laikinai apsistoja.
Sugalvokite, kokį žaidimą vaikas galėtų žaisti, kol jūs išpakuojate daiktus. Ponia Tania taip daro visada, atvykusi į nakvynės vietą, kadangi neturi vyro, kuris padėtų užimti vaiką.  
Susipažinkite su objektais, kurie yra netoli pėsčiųjų takų, parduotuvių, baseinų ir parkų. Tania su dukra vaikščiodavo pėsčiųjų ir važiuodavo dviračių takais, vaikštinėdavo parkuose ir artimiausiose parduotuvėse, kad ir vaikas, ir ji pati gautų fizinį krūvį.
Nusiveskite vaiką į viešbučio priimamąjį, pasisveikinkite su personalu – taip vaikui padėsite užmegzti ryšį su nepažįstamais žmonėmis nepažįstamoje aplinkoje, formuoti socialinius įgūdžius. Tuo pačiu personalas sužinos, kad jūsų vaikas turi ypatingų poreikių ir prireikus suteiks pagalbą.
                   Pasidomėkite, kokios vietinės lankytinos vietos gali sudominti jūsų vaiką. Tarp jų – bibliotekos, muziejai, parkai, baseinai, neįgaliesiems pritaikyti pėsčiųjų takai, nuotykių parkai, zoologijos sodai, dviračių nuomos punktai, baidarių nuomos punktai ir pan. Išbandykite viską. Kenzi grįžo labai patenkinta iš išvykos į krūmynus, nes jai patiko šūkauti ir klausytis aido.
Įtraukite vaiką į kelionės planavimą. Kenzi mėgsta  programėlei „Siri“ užduoti klausimus koks bus oras, kokie atrakcionai netoliese, kur artimiausias parkas ir netgi kaip į jį patekti.
Jei jums svarbu gyventi pagal griežtą dienotvarkę, suradę įdomią veiklą, iškart numatykite, kada ten eisite. Kenzi patinka viską žinoti, ji klausinėja kaip, kas, kur, kada ir kodėl. Mama su dukra sudaro veiklos planą, tada Kenzi telefone nustato priminimus kiekvienai dienai ir rytais išklauso pranešimus apie numatytas veiklas. Tokiu būdu ji jaučiasi įtraukta į kiekvienos dienos veiklas. Tačiau planus motina su dukra vykdo lanksčiai, atsižvelgdamos į sveikatos būklę ir oro sąlygas.

Tanya Savva. 11 Tips for Travelling with a Child with a Vision Impairment or Blindness [interaktyvus] prieiga per:  http://travelwithspecialneeds.com.au/index.php/2018/05/04/11-tips-for-travelling-with-a-child-with-a-vision-impairment-or-blindness/ [žiūrėta 2018-07-24]
Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą