Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-06-21

ONCE pakvietė pasidalinti įspūdžiais apie „Erasmus“ studijų mainų programą.


Ispanijos aklųjų organizacija ONCE pakvietė jaunus sutrikusios regos europiečius pasidalinti įspūdžiais apie savo dalyvavimą „Erasmus“ studijų mainų programoje. Ispanijos nacionalinė aklųjų organizacija, minėdama savo veiklos 80 metų jubiliejų, surengė seminarą, kurio metu jauni regos negalią turintys universitetų studentai iš Europos Sąjungos papasakos apie savo patirtį studijuojant užsienio šalyse pagal „Erasmus“ programą.
Šis seminaras – vienas iš daugelio Ispanijos nacionalinės aklųjų organizacijos ONCE 80-mečiui skirtų renginių. ONCE nori suburti akluosius ir silpnaregius, kurie buvo išvykę svetur tęsti mokslų. Studentų susitikimas rengiamas siekiant praturtinti aklųjų būsimų „Erasmus“ studijų mainų programos dalyvių patirtį, kad jie galėtų vieni kitiems papasakoti apie iššūkius ir sunkumus, su kuriais susidūrė, apie kultūrų skirtumus: tada būsimiems studentams būtų lengviau mokytis svečioje šalyje.
„Erasmus“ studijų mainų programa vykdoma jau ketvirtą dešimtmetį. Tai Europos Sąjungos studijų mainų programa, pagal kurią teikiama finansinė parama studentams, kurie bent tris mėnesius studijuoja užsienyje, vienos iš dalyvaujančių šalių universitete. Šiuo metu programoje dalyvauja ne tik 28 ES valstybės narės (įskaitant Jungtinę Karalystę), bet dar ir Makedonija, Islandija, Lichtenšteinas, Norvegija ir Turkija. Nepaisant to, kad pirmaisiais „Erasmus“ programos gyvavimo metais užsiregistravo visai nedaug sutrikusios regos studentų, ONCE per pastaruosius keletą metų pastebi, kad šios organizacijos nariai pradėjo vis dažniau vykti studijuoti į užsienį, o kitų šalių studentai dažniau atvyksta į Ispanijos universitetus, siekdami patobulinti profesinius įgūdžius.
ONCE sukūrė ir patvirtino specialų protokolą, pagal kurį sudaromi susitarimai su Ispanijos universitetais, siekiant užtikrinti pagalbą ir paramą akliems bei labai sutrikusios regos ES piliečiams, norintiems atvykti į Ispaniją ir čia tam tikrą laiką tęsti studijas pagal „Erasmus“ programą. Todėl studentų – buvusių „Erasmus“ programos dalyvių – susitikime bus siekiama išsiaiškinti organizacijos ONCE, universitetų, kitų aklųjų ir silpnaregių organizacijų vaidmenis ir nustatyti sritis, kurias reikia patobulinti, kad „Erasmus“ mainų programa taptų atvira neįgaliesiems, kadangi neįgalumas – pagrindinis Europos įvairovės elementas.
Renginys vyks 2018 m. liepos 5–8 d. organizacijos ONCE Švietimo išteklių centre Madride. Kviečiami dalyvauti buvę „Erasmus“ studijų mainų programos dalyviai, turintys tokių regos sutrikimų, kurie atitinka priėmimo į ONCE organizaciją kriterijus, ir nurodytą datą būsiantys ne vyresni kaip 26 metų. Sesijų darbo kalba anglų. 

ONCE INVITES YOUNG EUROPEANS WITH A VISUAL IMPAIRMENT TO RECOUNT THEIR ERASMUS EXPERIENCES [interaktyvus] prieiga per: http://www.euroblind.org/newsletter/2018/march/en/once-invites-young-europeans-visual-impairment-recount-their-erasmus [žiūrėta 2018-03-27]

Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą