Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-03-15

Močiutė anūkėles moko bendrauti su aklais žmonėmis

Penkių anūkių sulaukusi akla moteris pasakoja, jog nuo pat jų gimimo stengėsi daugiau su jomis būti, švęsti šeimos šventes, eiti į renginius, kad santykiai būtų kuo artimesni. Ir per tas buvimo kartu akimirkas tarsi netyčia pamokyti, kaip dera bendrauti su aklu žmogumi.  

     Močiutės pareigos prasidėjo, kai pirmajai anūkėlei buvo du mėnesiai. Jauni tėvai panoro nueiti į kiną, o savo mažylę patikėjo aklai močiutei ir reginčiai seseriai su draugu. Kam prie vieno kūdikio sėdėti trims suaugusiems? O tam, kad tėvai norėjo savo pirmagimei kuo geresnės priežiūros. Bet, kai grįžo iš kino, pamatė, kad mergytė užmigusi ne ant kieno nors kito, bet ant močiutės rankų.
     Su paūgėjusiomis mergytėmis močiutė žaisdavo „Akmenų mokyklą“. Tą žaidimą ji išmoko, kai pati lankė vaikų darželį. Žaidžiama ant laiptų. Močiutė atsisėda ant aukštesnės pakopos, o anūkėlės ant apatinės. Močiutė ištiesia į priekį sugniaužtus kumščius ir prašo pasakyti, kuriame yra akmenukas. Jei vaikas atspėja, persėda ant aukštesnės pakopos – perkeliama į aukštesnę klasę. Pasiekęs viršutinę pakopą tampa mokytoju. Tada močiutė sėdasi ant apatinės pakopos ir pati spėlioja, kurioje anūkės rankoje yra akmenukas. Bet ši pamoka labai tikdavo pamokyti apie akluosius: moteris prašydavo mergaites ištiesti kumščius taip, kad močiutė žinotų jų padėtį erdvėje. Turbūt tai buvo pirmosios pamokos, per kurias mergaitės sužinojo apie bendravimą su aklais žmonėmis.
     Paskui, anūkėms dar kiek paaugus, močiutė pamokė lengvų žaidimų su užrašais Brailio raštu. Juos pirkdavo sendaikčių turguje, nes nebūdavo tikra, ar vaikams jie patiks. Dar jos lipdydavo iš plastilino. Anūkės netgi padėdavo ruošti pietus – jos maišydavo tešlą pyragams, o vėliau perskaitydavo pakuočių informaciją. Visas šis darbas buvo tam, kad mergaitės norėtų bendrauti su močiute, kad joms kartu būtų įdomu ir žinotų, kaip dera bendrauti su aklu žmogumi.

Mary Hiland. A Grandma's Thoughts [interaktyvus] ; Prieiga per: http://www.visionaware.org/blog/visually-impaired-now-what/a-grandma%27s-thoughts/12?_ga=1.214533783.1889145695.1395873424 [žiūrėta 2018-01-24]

Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą