Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-03-05

Įgimta akių liga aptemdė motinystės džiaugsmą

Amerikos nacionalinės aklųjų federacijos tinklaraščio straipsnyje rašoma, kad ne kiekviena moteris svajoja tapti motina, ypač jei turi įgimtą akių ligą. Iš šio rašinio, paremto pokalbiu su viena nenorėjusia prisistatyti akląja matome, kad baimė vaikui perduoti genetinę ligą gali aptemdyti nėštumo laikotarpį.
     „Mūsų rašinio herojė, kurią vadinsime ponia M., gimė 1966 m. Vos gimusiai buvo nustatyta įgimta abiejų akių katarakta, nes abu lęšiai buvo visiškai nepermatomi. Tėvams buvo pasakyta, kad tokios kūdikio akių būklės priežastis genetinė, nors gali būti, kad nėštumo metu jos mama persirgo gripu.
     Bėgant metams, M. patyrė keletą operacijų, kuriomis buvo siekiama jai sugrąžinti regą. Galiausiai buvo pašalinta viena akis, o su kita ji tegalėjo įžiūrėti spalvas ir pagrindines figūras. Ji užaugo, susituokė ir pradėjo naują gyvenimą. Niekada nesvajojo susilaukti vaikų. Mėgavosi santuoka ir neturėjo jokio noro prisiimti atsakomybės už vaiko auklėjimą. Nenorėjo genetiškai perduoti sutrikusią regą lemiančio geno kitos kartos asmeniui.
     Trečiais santuokos metais ponia M. tapo nėščia. Visiškai neapsidžiaugusi šia žinia, staiga pastebėjo, jog instinktyviai stengiasi apsaugoti joje augantį mažą daigelį. Vyras taip baiminosi, kad kūdikis gims aklas, jog pareikalavo, kad žmona pasidarytų abortą. Ponia M. nesutiko. Bet kiekvieną dieną mąstė, ar jos aklumas nesutrukdys tinkamai užauginti vaiko. Ponios M. santuokinis gyvenimas nebuvo rožėmis klotas. Ji sunkiai įsivaizdavo, kaip jai pavyktų išauginti vaiką laimingą, kai pačios gyvenimas nei šioks, nei toks. Jei ne draugės, kažin, ar būtų atlaikiusi vyro spaudimą.
      1996 m. ponia M. pagimdė sveiką kūdikį. Jos didžiausia baimė, kad kūdikis paveldės jos regos problemas, išsisklaidė kaip dūmas."

Visą straipsnį How Congenital Vision Loss Affects Motherhood [interaktyvus] skaitykite čia:


Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą