Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2016-10-10

Liudos Balčius padėka

Visada džiaugiamės, kad skaitytojai Aklųjų bibliotekoje randa, ko ieškoję, ir ypač džiugu gauti užsienyje gyvenančių mūsų skaitytojų padėkas. Tarp tokių yra lietuvių kilmės Liuda Balčius iš JAV, silpnaregė, aktyvi visuomenės veikėja.
Ištrauka iš Liudos Balčius teksto apie Luji Brailį:


2016 m. kovo 3 diena
Mieli draugai, labai dažnai prisimenu nuostabias akimirkas, praleistas jūsų puikioje bibliotekoje ir muziejuje.  Šią akimirką norėčiau nukeliauti į Vilnių.
Mes turime labai daug darbo, dabar plušame redaguodami mano knygos rankraštį. Norėdama surinkti lėšų leidybos išlaidoms padengti, sukūriau silikoninę apyrankę su Lietuvos trispalve, ant kurios Brailio raštu užrašytas žodis Lietuva. Mano siuntinyje taip pat rasite plastikinę kortelę su Brailio abėcėle, porą trumpų sakinių, kuriuos turėsite iššifruoti, ir įdomų pasakojimą apie Luji Brailį. Šias atminimo dovanas su laišku siunčiu kaip dėkingumo ženklą Gražinai Bazienei, Audronei Gendvilienei ir Vytautui Gendvilui, taip pat keletą papildomų apyrankių kitiems Bibliotekos darbuotojams. Tokiu būdu noriu parodyti dėmesį draugams, kurie mane pažįsta daug metų.
Taip pat dėkoju Laimonui Gryvai už tai, kad asmeniškai Jums pristatė voką nuo manęs. Linkiu visiems daug sėkmės!
Pagarbiai,
Liuda Balčius.
Lokportas, Niujorko valstija, Jungtinės Amerikos Valstijos

„...kai man buvo trylika metų, kaip visi vaikai, maniau, kad Brailio rašto man nereiks, todėl nenorėjau jo mokytis. Tik studijuodama antrame universiteto kurse supratau, kad be Brailio rašto negaliu nei gerai mokytis, nei gyventi, todėl per 16 valandų pati išmokau trumparaštį (daugiau kaip 200 ženklų).
...2013 m. žiemą aš du mėnesius praleidau Vilniuje. Dažnokai užsukdavau į aklųjų biblioteką, ypatingą biblioteką ir joje esantį aklųjų istorijos muziejų (Skroblų g. 10). Naršydavau internete, nes tuo metu rašiau knygą. Buvau pirma amerikietė, kuri naudojosi šia puikia biblioteka, kur su manimi buvo elgiamasi kaip su karaliene. Mūsų šalyje nėra bibliotekų, panašių į jūsiškę su jos penkiais filialais. Kadangi turiu dvigubą pilietybę – ją suteikė Prezidentas Valdas Adamkus 2002 m. –  visos  paslaugos bibliotekoje man buvo nemokamos. Taip pat man labai pasisekė, kad tris dienas galėjau lankytis Vilniaus knygų mugėje, kur demonstravau mechaninę Brailio rašto mašinėlę, neseniai pagamintą Vokietijoje. Nekantrius įvairaus amžiaus vaikus mokiau užrašyti savo vardą Brailio raštu. Savo darbo rezultatais jie buvo labai patenkinti.“

Išvertė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą