Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2016-10-19

Patarimai tėvams

Šiuos patarimus pateikia tėvai Ellen‘a Schweizer ir Steffen‘as Zimmermann‘as, auginantys aklą mergaitę. Jie dalinasi savo asmenine patirtimi.

Kiekvienas vaikas yra kitoks, kiekvieno galimybės ir poreikiai yra skirtingi. Tėvai geriausiai pažįsta savo vaiką ir geriausiai žino, kas jam tinka ir kas netinka.

Visiems nuo pat pradžių 
Pasakokite aklam vaikui apie veido išraiškas ir mimikas, paaiškinkite jų reikšmę ir poveikį kitiems. Nėra taip paprasta vaikui paaiškinti mimikas, kai jis jų nemato ir negali pamėgdžioti. Aiškinkite veido išraiškas, kai vaikas jas padaro: pvz., „Dabar tu atrodai linksmas“ arba „Kokia graži šypsena“ ir pan.
Be garsų labai svarbus lytėjimas. Nuo pat gimimo ir vėliau skatinkite vaiką viską liesti ir tai turi jį džiuginti. Viską galima išskalbti ir nuvalyti, be to, visur nešiokitės drėgnų servetėlių. Akli vaikai turėtų viską liesti abiejomis rankomis, kad geriau suvoktų liečiamo daikto dydį. Jūs nuolat pasakokite apie liečiamą daiktą. Nurodykite jo spalvą, dydį, iš kokios medžiagos padarytas, kam jis naudojamas. Pasakokite įvairias istorijas ir žadinkite vaiko smalsumą.
Skatinkite vaiką liesti, bet neverskite to daryti. Niekada neatstumkite vaiko uždėtos rankos ant jūsų rankos, nes galite jį išgąsdinti ir vaikas nebenorės liesti naujų daiktų. Norėdami vaikui kažką parodyti, vaiko rankytę uždėkite ant savo rankos ir ja lieskite apžiūrimą daiktą.
Įėję su vaiku į naują patalpą visada suplokite delnais arba pliaukštelėkite liežuviu, kad iš aido stiprumo vaikas galėtų įsivaizduoti patalpos dydį. Taip pat pasakykite patalpos pavadinimą ir ją apibūdinkite.
Visi mėgsta fotografuoti įvairius gyvenimo įvykius ir žmones bei vėliau visa tai žiūrėdami prisiminti. Suteikite savo vaikui vertingą prisiminimų galimybę ir padarykite garso įrašus tų momentų, kuriuos norite įamžinti nuotraukose. Tam puikiai tiks išmanusis telefonas ar planšetinis kompiuteris. Visus įrašus tvarkingai sunumeruokite ir archyvuokite. Jūsų vaikui tikrai patiks kartu su jumis klausytis šių įrašų ir prisiminti įvairius gyvenimo momentus. Padovanokite jam MP3 grotuvą įrašams klausytis.
Labai dažnai akli vaikai trina ir spaudinėja akis. Nebūkite labai griežti, bet neleiskite to daryti. Pasistenkite patraukti vaiko plaštakas ar nykščius nuo akių, kad tai netaptų nuolatiniu įpročiu. Sunku nuo to atpratinti, bet stenkitės nukreipti vaiko dėmesį į kitus dalykus, pasiūlykite alternatyvų, kad jis nenorėtų trinti ir spaudinėti akių, pagirkite, kai netrina ir neliečia akių. Perspėkite apie šį neigiamą įprotį ugdymo įstaigos pedagogus. Nuolatinis akių lietimas gali sukelti uždegimus, gali įdubti akiduobės.
Tai, ką jūsų vaikas išgirsta, turi paliesti ir susipažinti. Nuolat pasakokite ir supažindinkite su girdimais garsais ir dalykais. Pvz., skaitydami laikraštį sakykite: „Paklausyk, kaip čeža lapai, kai aš skaitydamas verčiu naują puslapį. Čia yra laikraštis. Jo kiekviename puslapyje  pasakojamos įvairiausios istorijos. Paimk laikraštį į rankas ir pats pabandyk pavartyti lapus“.
Vaikai patys nuo kažko atsiriboja. Leiskite vaikams patiems nusistatyti savo ribas ir skatinkite jas plėsti! Tėvai turi vaikus padrąsinti ir skatinti jų pasitikėjimą savo jėgomis. Leiskite jiems patiems kai kuo pasitikėti, skatinkite jų norą susipažinti su naujais ir sunkiais dalykais.
Parengė Ina Praprovienė
Erziehungstipps für  Eltern und Pädagogen blinder Kinder [interaktyvus];[ žiūrėta 2016-07-12]. Prieiga per internetą




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą