Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-06-05

Suaugę sutrikusios regos žmonės prie televizoriaus praleidžia beveik tiek pat laiko, kaip dauguma gyventojų


Žinutė iš Vašingtono, JAV. „Amerikos aklųjų fondas“ (AFB) ir  TV transliacijų bendrovė „Comcast“ atliko apklausą apie aklų televizijos žiūrovų įpročius. Apklausos metu teiravosi, ar žmonės žino apie televizijos prieinamumą užtikrinančias technologijas.  
       „Comcast“ ir AFB tarp žmonių su regos negalia atliko apklausą, kuri parodė, kad dauguma šių žmonių televizijos programas žiūri keturias valandas per dieną arba net daugiau – t. y., beveik tiek pat, kiek ir plačioji visuomenė. Daugelis apklaustųjų teigė, kad šiandieninės pagalbinės technologijos, pvz., komentavimas, teksto vertimas į kalbą ir balso valdymas jiems yra naudingos televizijos funkcijos. Tačiau, tyrimo duomenimis, trūksta informacijos apie šias televizijos funkcijas.
       Tokia išvada paskelbta Vašingtone vykusio renginio metu, kuriame dalyvavo neįgaliųjų organizacijos, įskaitant Amerikos aklųjų fondą, Amerikos aklųjų tarybą, Nacionalinę aklųjų federaciją ir Amerikos žmonių su negalia asociaciją, metu, kai šalis mėgavosi didžiausiu metų televizijos renginiu – 2018 m. žiemos olimpinėmis žaidynėmis Pjongčange, Pietų Korėjoje. Šis tyrimas patvirtina, ką savo gyvenime patyrė AFB pirmininkas Kirkas Adamsas. Pasak jo, akli ir silpnaregiai žmonės mėgsta žiūrėti žinių laidas, sporto laidas ir filmus, ypač kai laidų turinys jiems prieinamas. „Prieinamos technologijos, pradedant vaizdų komentavimu balsu, pritaikytais nuotolinio valdymo pulteliais ir baigiant įrangos, perkoduojančios analoginę televiziją į skaitmeninę, turi didžiulį poveikį žiūrėjimo kokybei.“ Apklausa nustatė:
• 96 proc. suaugusių regos sutrikimų turinčių žmonių reguliariai žiūri televizijos programas.
• 81 proc. žiūri daugiau nei valandą per dieną, o 55 proc. žiūri keturias ar daugiau valandų per dieną.
• 65 proc. apklaustųjų susidūrė su problemomis, norėdami sužinoti TV programas.
• 53 proc. patyrė nepatogumų, nes nespėjo sekti vaizdinių elementų. Mažiau nei pusė žinojo apie pagalbines technologijas, tokias kaip vaizdų komentavimas bei kalbantys televizijos gidai.

Study: visually impaired adults tune in to television almost as much as general public [interaktyvus] prieiga per: https://corporate.comcast.com/press/releases/study-visually-impaired-adults-tune-in-to-television-almost-as-much-as-general-public [žiūrėta 2018-03-05]

Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą