Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-06-21

Aklieji taip pat gali dalyvauti pamaldose ir Biblijos studijų užsiėmimuose


Siuzana Povinelli ir jos vyras Laris lanko Dievo Avinėlio bažnyčią, esančią Madisone, JAV Alabamos valstijoje. Šis jos straipsnis buvo paskelbtas specialiame bažnyčios leidinyje „His Hands“ („Jo rankos“) 2017 m. gegužės 5 d. Internetinę versiją galima rasti https://wels.net/the-blind-can-participate-in-worship-and-bible-study/ . Daugumai aklų žmonių sunku aktyviai dalyvauti bažnytinėse veiklose, kurių metu reikia skaityti Biblijos ištraukas, giedoti giesmes ir t. t. Kai kurie aklieji jaučia diskomfortą dėl priverstinio pasyvumo, bet yra ir aktyvesnių žmonių, sugalvojusių, kaip visokeriopai dalyvauti bažnytiniame gyvenime. Tokia yra ponia Siuzana. Ji gimė reginti ir prisimena, kad vaikystėje su tėvais lankydavosi liuteronų bažnyčioje, prisimena giedojimą. Kai studijų koledže metais rega pradėjo blogėti, mergina turėjo rasti kitų būdų skaityti giesmes ir religinę medžiagą. Daugelį metų ji skaitydavo maldas ir pamokslus iš kasečių, kurias paruošdavo savanoriai.
      Tačiau studijuoti Bibliją naudojantis kasetėmis būdavo labai sunku, nes nepatogu judėti tarp skyrių ir eilučių. Tada ponia pradėjo naudoti įrenginį, vadinamą „Victor Reader Stream“. Šis prietaisas leidžia greitai ir efektyviai judėti Biblijos skyriuose, rasti reikiamas eilutes. Šiandien Siuzana išmaniajame telefone turi specialią programėlę. Jos „iPhone“ visiškai pritaikytas aklam žmogui: turi „VoiceOver“ funkciją, su kuria aklasis išsiverčia reginčiųjų rašto tekstą į šneką. „Northwestern Publishing House“ daug religinių knygų išleidžia elektroniniu formatu, jas galima įsigyti internetu „Kindle“ parduotuvėje. Be to, ponia Siuzana skaito „Forward in Christ“ ir kitus religinius periodinius leidinius svetainėje „wels.net“ arba telefonu, naudodama WELS programėlę. Ji rekomenduoja įsidiegti „Meditations“ programėlę  ir užsiregistruoti į kasdien vykstančias pamaldas wels.net/subscribe.
     Dauguma religinio turinio medžiagos yra prieinama su „iPhone“. Kadangi dauguma Dievo Avinėlio bažnyčios Biblijos studijų lektūros yra prieinama elektroniniu būdu, pastorius ją siunčia neregei el. paštu. Ponia ją pasiima per savo „iPhone“, prijungdama Brailio eilutę arba klausosi garsiai per ausines. Tai jai leidžia dalyvauti pamaldose ir Biblijos studijose. Pamaldi ponia dėkoja Dievui už tokią technikos pažangą.

Susan Povinelli. The Blind Can Participate in Worship and Bible Study // Braille Monitor, 2017 December [interaktyvus] Prieiga per:

Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą