Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-09-04

Šviesai jautrios nanostruktūros kaip dirbtiniai fotoreceptoriai

Geltonosios dėmės degeneracija yra viena iš dažniausių silpnos regos priežasčių vyresniame amžiuje. Tarptautinė mokslininkų komanda, bendradarbiaudama su Graco medicinos universitetu ir Linšiopingo universitetu Švedijoje, padarė naujų atradimų tyrinėdami ląsteles.


Lazeris – raktas į dirbtinį matymą
Pagerinti regą turėtų padėti šviesai jautrių nanostruktūrų įšvirkštimas į akį. Tyrėjams pirmą kartą pavyko sukurti specialius, chemiškai pakeistus spalvos pigmentus. Tai yra trijų dimensijų kūno ląstelių dydžio formos, kurios gali būti valdomos lazerio šviesa.  Ypatinga tai, kad pirmą kartą pasisekė sukurti ląstelių dydžio spalvų pigmentus, kurie gerai sukimba su paviršiumi, ir juos galima prijungti prie žmogaus akies ląstelių.
Tyrimo metu  spalvų  pigmentai  buvo labai trumpai paveikiami šviesa ir mikroskopu buvo galima stebėti reakcijas. Panaši šviesos stimuliacija vyksta ir žmogaus akyje. Kai į akį patenka šviesa, tinklainės ląstelės ją paverčia elektriniais impulsais. Dirbtinės nanostruktūros gali padėti pacientams, sergantiems geltonosios dėmės degeneracija. 

Vizija – matymas dirbtinai naudojant dirbtinai įrašytus vaizdus
Ateities vizija – ant tinklainės perkelti  dirbtinai įrašytus vaizdus. Tai turėtų pavykti  su nanostruktūromis ir specialiais akiniais. Akiniai turėtų kamerą, o nufilmuoti aplinkos vaizdai būtų paverčiami sustiprintais šviesos spinduliais, kurie be jokių laidų būtų perduodami tinklainėje įterptoms nanostruktūroms. Į akį patekus šviesai, akyje turėtų pavykti sužadinti impulsus. Tikimasi, kad šiuo metodu  bus pasiekta  geresnių rezultatų nei su dabar naudojamais  lustais, kurie gali būti implantuoti į akį. Tačiau niekas negali pasakyti, kiek užtruks, kol šį naują atradimą pavyks panaudoti praktiškai. Didelis pasiekimas šioje srityje jau yra dirbtinių, gerai sukimbančių su žmogaus ląstelėmis spalvų pigmentų sukūrimas, ir mokslininkai jau gali žengti kitus žingsnius.

Parengė Ina Praprovienė
Lichtaktive Nanostrukturen als künstliche Photorezeptoren [interaktyvus]. [žiūrėta 2017-08-29]. Prieiga per internetą: <http://www.pro-retina.de/newsletter/2017/farbpigmente-aus-dem-laserdruck-hilfe-bei-makula-degeneration>

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą