Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-09-14

Besivystančių šalių vaikams – reguliuojami akiniai

Besivystančiose šalyse 100 milijonų vaikų sėdi klasėse, negalėdami aiškiai matyti lentos. Siekdama sumažinti šokiruojančią statistiką, Jungtinės Karalystės ne pelno siekianti organizacija „ChildVision“ pradėjo lėšų telkimo kampaniją, kurios metu dalys naujoviškus akinius vaikams, kuriems labiausiai jų reikia. Vaikai patys akinius prisitaikys. Pirmuosius pasaulyje savarankiškai reguliuojamus akinius „Adspecs“ sukūrė profesorius Joshua Silver. Už šį išradimą Europos patentų tarnyba jį nominavo 2011 m. geriausio Išradėjo vardui gauti. 


Berniukas su reguliuojamais akiniais
Berniukas su reguliuojamais akiniais

Akinių lęšiai pripildyti skysčio, todėl vartotojas pats gali juos reguliuoti, kol pradės aiškiai matyti. Iš pradžių akiniai „Adspecs“ buvo skirti suaugusiems, bet organizacija „ChildVision“ taip pat naudoja panašią technologiją, kad akiniai tiktų vaikams nuo 12 iki 18 metų.
Profesorius Joshua Silver žurnalistams aiškino: „Ar kada nors pagalvojote, kas būtų, jei jums prireiktų akinių, o jų nebūtų kur gauti? Arba jei gyventumėte tokioje šalyje, kur nėra oftalmologų? Šiuo metu pasaulyje yra apie 100 milijonų paauglių, kenčiančių nuo trumparegystės, ir mes tikimės, kad mūsų akiniai iš esmės pagerins jų gyvenimą."
Gera akinių išvaizda labai svarbus dalykas, ypač paaugliams. „ChildVision“ akinių rėmeliai yra ploni, lengvi ir patrauklūs, bet pagaminti taip, kad vaikų judrumas jų ilgaamžiškumui įtakos neturėtų.
„ChildVision“ komanda per masinio finansavimo svetainę „Indiegogo“ tikisi surinkti 800 000 svarų sterlingų ir 50 000 šių akinių nemokamai išdalyti vaikams, besimokantiems Afrikos, Azijos ir Lotynų Amerikos mokyklose.

Campaign to distribute 50,000 self-adjustable glasses to children in need [interaktyvus]; Prieiga per:
http://www.rnib.org.uk/nb-online/adspecs-campaign [žiūrėta 2017-08-31]

Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą