Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-01-15

Mezgimas bei nėrimas įkandamas ir neregėms

Jei mokėjote megzti, nerti ir vėl norite tą daryti, nusilpus regai mokykitės tai daryti naudodamosi lytos pojūčiu, rašoma straipsnyje. Pradėkite nuo paprastų darbelių, o paskui, kai sustiprės pasitikėjimas savo jėgomis, imkitės sudėtingesnių. Ir jums be abejonės pasiseks, drąsina straipsnio autorė Šarlotė Šrejer (Charlotte Shrier, žr. nuotrauką).


Charlotte Shrier demonstruoja neriamą rankinę



Nuotraukoje: Šarlotė Šrejer rodo neriamą rankinę.



Autorė iš pradžių siūlo susitvarkyti darbo vietą, išsidėlioti priemones. Reikia pasirūpinti tinkamu apšvietimu, užsitikrinti gerą kontrastingumą tarp fono ir mezginio spalvų. Čia padės ant kelių pasitiesta šviesi arba tamsi staltiesėlė, kad rankdarbį geriau matytumėte. Svarbu naudotis vąšeliais ir virbalais, kurie būtų kontrastingos spalvos, lyginant su rankdarbiu. Be to, pravartu naudotis vaizdo didinimo prietaisais, tokiais, kurių nereiktų laikyti rankose, pavyzdžiui, pastatoma lupa.

     Kitas patarimas – megzti storesnius gaminius iš storesnių siūlų, didesnio numerio virbalais: tuomet bus lengviau suskaičiuoti akis ir patikrinti, ar neįsivėlė klaidų.
Dėl siūlų pasirinkimo: kol neįgudote megzti be regos, nemegzkite iš moheros ir kitų siūlų, susuktų iš kelių gijų, nes jos lengvai atsiskiria. Gera mintis – megzti paprastu, lygiu raštu spalvotais siūlais.
     Nukopijavus mezgimo schemas, pravartu jas pasididinti ir išspausdinti popieriuje arba nuskenuoti, įsikelti į kompiuterį ir pasididinti vaizdą ekrane. Patartina naudotis stacionariu elektroniniu vaizdo didintuvu.
     Dar vienas vertingas patarimas: megzdamos ar nerdamos, pirštus laikykite kuo arčiau virbalo ar vąšelio galo: tada  greičiau pastebėsite nuo virbalo nuslydusias arba netyčia išmegztas nereikalingas akis. 
     Daugiau naudingų patarimų, kaip megzti ir nerti be regos, žr.


Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą