Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-11-09

Nauja specialybė neregėms moterims




Lytėjimo diagnostikos specialistė atlieka krūtų patikrą


Vokietijos socialinėje įmonėje „Discovering hands“ (liet. „Surandančios rankos“) silpnaregės merginos ir moterys gali įgyti medicinos diagnostikos lytėjimu specialistės profesiją. Įgijusios šią specialybę moterys dirba krūties vėžio diagnostikos srityje.

Krūties vėžys yra vienas iš labiausiai paplitusių moterų vėžinių susirgimų ir viena iš dažniausių mirties priežasčių. Kiekvienais metais Vokietijoje krūties vėžiu suserga apie 70 000 moterų, pagal Šveicarijos vėžio centro duomenis, Šveicarijoje kasmet krūties vėžys diagnozuojamas apie 5 900 moterų , o miršta nuo šios ligos apie 1 400. Anksti diagnozavus krūties vėžį, jis yra lengviau išgydomas ir atsiranda didesnės išgyvenimo galimybės.
Reikalingi tinkami vėžio prevencijos ir diagnostikos būdai, kurių šiuo metu dar nepakanka. Vokietijoje ir Šveicarijoje mamografijos tyrimai atliekami tik moterims nuo 50 metų, nors apie 20 proc. moterų krūties vėžiu suserga būdamos jaunesnės nei 50 metų. 30–50 metų moterų krūtis apžiūri tik ginekologai ir tai yra vienintelė šiuo metu taikoma prevencijos priemonė.
Projektu „Discovering hands“ siekiama gerinti krūties vėžio prevenciją ruošiant kvalifikuotas lytėjimo diagnostikos specialistes. Neregės lytėjimo diagnostikos specialistės įgis ne tik reikalingą specialybę, galės įsilieti į darbo rinką, bet ir prisidės prie ankstyvos krūties vėžio diagnostikos. Paprastai neregiai turi labiau išlavintą lytėjimą. Lytėjimo diagnostikos specialistės ruošiamos pagal specialiai sukurtą, moksliškai pagrįstą metodiką.
Lytėjimo diagnostikos specialistės atliekama krūtų patikra trunka 30–60 min. Krūtų audinio struktūra yra tikrinama pacientei sėdint ir gulint ant nugaros. Patikros metu krūtys specialiomis lipniomis juostomis padalijamos į atskiras zonas ir kiekviena zona nuosekliai tikrinama trimis etapais.
Pradiniai stebėjimai patvirtino, kad lytėjimo diagnostikos specialistės pastebi daugiau ir mažesnių audinio pakitimų, nei sugeba pastebėti ginekologai. Įvertinus skaičiais, šios specialistės nustato apie 50 proc. daugiau ir apie 30 proc. mažesnių audinio pakitimų . 
Šiuo metu Vokietijoje dirba 35 lytėjimo diagnostikos specialistės. Visos jos šią kvalifikaciją įgijo pagal projektą „Discovering hands“ vykdomuose mokymuose. Kai kurios dirba ginekologijos kabinetuose ir klinikose. Kitos nuo 2016 m. dirba socialinėje įmonėje „Discovering hands“. Ginekologas ir „Discovering hands“ įmonės įkūrėjas dr. Frank Hoffmann sako, kad specialistės pagal sudarytą grafiką prireikus gali būti įdarbinamos visose Vokietijos klinikose ar ginekologijos kabinetuose. Pagal šį projektą tokios specialistės ruošiamos Austrijoje, Kolumbijoje, pradėtos ruošti Indijoje. Trys specialistės pradėjo dirbti Šveicarijos miestuose Ziuriche ir Liucernoje.
Parengė Ina Praprovienė
Ann-Katrin Gässlein. Untersucherinen mit besonderem Tastsinn [interaktyvus] [žiūrėta 2017-11-02]. Prieiga per internetą: <http://www.tactuel.ch/untersucherinnen-mit-besonderem-tastsinn/ >

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą