Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-06-16

„OrCam“ akinių privalumai ir trūkumai

Isabella Brawata dirba Marburgo aklųjų gimnazijos reabilitacijos ir konsultacijų centre, Vokietijoje. Ji dalyvavo Izraelio firmos „OrCAm Technologies“ produktų prezentacijoje ir galėjo pati išbandyti akinius su integruota multimedija „MyEye“ arba, dar kitaip vadinamus „OrCam“ akiniais. Straipsnyje Isabella Brawata dalijasi savo įspūdžiais apie naujuosius „OrCam“ akinius. 
„OrCam“ akiniai – tai 8 pikselių mini kamera, kurią galima pritvirtinti prie kiekvienų akinių kojelės. Kamera yra sujungta kabeliu su lengvu mini kompiuteriu, turinčiu operacinę sistemą „Linux“, kuris, kitaip nei įprasti mini kompiuteriai, turi tik keletą mygtukų ir telpa kelnių kišenėje. Garsas per naujausio modelio ausines perduodamas ne į ausį, bet „tiesiai“ į smegenis, nes garsiakalbiai remiasi į smilkinius. Tokia garso perdavimo sistema naudojama tam, kad vartotojas girdėtų ir aplinkos garsus.
Programinė įranga „MyReader“ leidžia „OrCam“ akiniams skaityti viską, kas yra regos lauke. Jais naudotis paprasta, nes pakanka pirštu priešais save parodyti, ką norite perskaityti. Aklam vartotojui programinė įranga skaitys viską, kas aplinkui patenka į kameros „matymo“ lauką. Prezentacijos metu Isabellai buvo perskaityta  per langą matoma kitoje gatvės pusėje esančio indiško restorano iškaba, firmos patalpoje ant sienų kabančių įvairių reklaminių plakatų tekstai.



Sistema stebėtinai greitai nufotografuoja vaizdus ir garsu perteikia iššifruotą informaciją. Užtrunka tik akimirką, kol kamera užfiksuoja vaizdą  ir programa perteikia garsinę informaciją. Sistema gerai skaito ir gana mažu šriftu pateiktą tekstą.
Tačiau kiekviena teksto atpažinimo programa turi tam tikras galimybių ribas: iki šiol tokios programos neskaitydavo rankraštinio arba įmantriais kompiuteriniais šriftais parašyto teksto. Su „OrCam“ akiniais taip pat negalime perskaityti ranka rašytų laiškų, smulkiu, neaiškiu šriftu parašytų lankstinukų ar sudėtingiau įskaitomų valgiaraščių. Su „OrCam“ sunku perskaityti netinkamai parengtus transporto tvarkaraščius ar lenteles, kuriose tarpai tarp stulpelių  yra labai maži. Kad skaityti būtų paprasčiau, „OrCam“ akiniai duoda perspėjimo signalus, jei  kamera yra per arti ar per toli nuo norimo perskaityti teksto. Yra ir dar vienas trūkumas: „OrCam“ akiniuose neįmontuotas apšvietimas, todėl pritemdytoje aplinkoje jais naudotis sudėtinga.
Navigacija tekste
Navigacija taip pat galėtų būti patobulinta. Silpnaregiai, kurie dar mato pastorintu šriftu parašytas raides, gali tiesiog bakstelėti pirštu į norimą perskaityti teksto vietą. Akliesiems viskas skaitoma iš eilės, yra galimybė sustabdyti ir perskaityti  dominantį žodį ar pavadinimą, bet nėra galimybės šokinėti iš vienos teksto vietos į kitą. Gaila, bet taip pat beveik nėra galimybės tą patį sakinį pakartoti dar kartą, negalima skaityti paraidžiui arba po žodį. Nėra galimybės versti tekstą į kitą kalbą.
Negalima kaupti duomenų ir prie sistemos prijungti kitų įrenginių
„OrCam“ akiniai nesuteikia galimybės kaupti ir saugoti perskaitytų tekstų. Prietaiso kūrėjai siekia, kad juo būtų galima naudotis kuo paprasčiau, ir mano, kad kai kuriems vartotojams būtų sudėtinga išsaugoti ir prietaiso atmintyje surasti duomenis. Isabella Brawata mano, kad tai yra prietaiso trūkumas, nes  moksleiviams, studentams ar specialistams būtų patogu išsaugoti perskaitytus tekstus, kad su jais vėliau galėtų dirbti.
„OrCam“ akiniai turi visiškai uždarą sistemą: jų negalima prijungti prie interneto, naudotis USB jungtimi ar belaidžiu ryšiu. Kūrėjai taip siekė išsaugoti vartotojų privatumą. Kai kurie vartotojai tai vertina kaip privalumą, nes jiems tai yra garantija, kad asmeniniai jų duomenys nepateks į jokius serverius ir niekas nesužinos apie jų skaitymo įpročius. Vieni vartotojai privalumu laiko dar ir tai, kad „OrCam“ akiniais galima naudotis visur (lėktuve, ligoninėje, miške ir kitur), nes nereikia nei interneto, nei elektros srovės, o kiti apgailestauja, kad nėra galimybės prijungti kitų įrenginių, ir laiko tai trūkumu.
Produktų atpažinimas su „OrCam“ akiniais
Be tekstų skaitymo „OrCam“ akiniai dar gali atpažinti produktus, bet jie skaito ne produktų brūkšninius kodus, o ant pakuočių pateiktą visą tekstinę informaciją. Jei produktai naudojami dažnai, tam tikram produktui galima priskirti „etiketę“ ir joje išsaugoti garsinę informaciją apie tą jį. Produktas atpažįstamas iš visų pusių nufotografavus jo pakuotę, tada „OrCam“ akiniai „pažymi“ išskirtinius ženklus, pavyzdžiui, raudonas juostas pakuotės kampe arba žalias bangeles viduryje. Prietaiso privalumas, kad perskaitoma viskas, kas parašyta ant etiketės (reklama, produkto sudėtinės dalys ir kt.). Prietaisu skaitydami etiketes nuo gimimo asmenys labai nustemba, kiek daug informacijos pateikiama ant paprasto produkto, pavyzdžiui pieno, pakuotės. „OrCam“ akinių privalumas, kad neregiai gali patys suteikti produktui garsinę „etiketę“, jei produktų etiketės vizualiai skiriasi viena nuo kitos. Praktiška, kad nereikia ieškoti brūkšninio kodo, kurį kartais nelengva rasti, be to, informacija apie produktus nederinami su produktų duomenų bankais, kurie ne visada yra išsamūs ir atnaujinti.
Veidų atpažinimas su „OrCam“ akiniais
Su „OrCam“ akiniais galima atpažinti ir veidus, esančius 4–5 metrų atstumu kameros „matymo“ lauke, ir sužinoti jiems priskirtus vardus. Ši funkcija naudinga, kai reikia atpažinti rečiau matomus darbo kolegas, giminaičius, kuriuos sunkiau atskirti iš balso ar pagal išvaizdą, arba kai žmogus sveikinasi ir jo neatpažįsti, galima tyliai paklausti ir prietaisas pasakys jo vardą. Taip pat įvairių užsiėmimų vadovams gali būti naudinga sužinoti, kokie asmenys susirinko. Veidų atpažinimo funkcija bus puiki pagalba žmonėms, sunkiai įsimenantiems kitų veidus.
Apibendrinimas
Isabella Brawata, vertindama „OrCam akinių“ privalumus ir trūkumus bei lygindama su anksčiau sukurtomis skaitymo sistemomis ir teksto atpažinimo programėlėmis, mano, kad didelis „OrCam“ akinių privalumas yra tas, jog jais galima naudotis visur. Valdymas paprastas ir galima valdyti viena ranka. Galbūt reikėtų patobulinti navigaciją tekstuose, įdiegti duomenų saugojimo funkciją ar suteikti galimybę prijungti kitus įrenginius, nors esant skirtingiems vartotojų poreikiams vieniems sistemos uždarumas yra privalumas, o kitiems – trūkumas. „OrCam“ akiniai yra pažangesnis senesnių skaitymo sistemų produktas, turintis  papildomas naudingas produktų ir veidų atpažinimo funkcijas. Šiuo metu Vokietijoje „OrCam“ akiniai  kainuoja  apie 3000 eurų, parduodami  tik išmokius vartotoją jais naudotis, bet įsigijimo išlaidų ligonių kasos šiuo metu dar neapmoka , tačiau bus siekiama, kad jie būtų įtraukti į kompensuojamų tiflopriemonių sąrašą.
Parengė Ina Praprovienė

Parengta pagal Brawata, Isabella. Lesegefühl wie zu sehenden Zeiten? Vor- und Nachteile der OrCam-Brille // Horus, 2017, Nr. 1, p. 8–10

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą