Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-05-02

Nevizualios mados vertės

Balandžio 28 d. Lietuvos aklųjų bibliotekoje vyko pristatymas ir diskusija tema „Nevizualios mados vertės. Kaip patirti mados pasaulį ne regėjimo, bet kitais pojūčiais?“

Modelių eskizų skaitymas pirštais


Kūno beveik nesutinkame be drabužio. Drabužis ir kūnas yra glaudžiai susiję. Drabužiai atlieka labai svarbų vaidmenį kuriant tapatumą. Juk drabužis – tai dalis tapatybės ir sąveikos su kitais. Šiuo metu mados produktai yra sukurti remiantis tik regėjimo patirtimi. O kaip kurti madą, kurią būtų galima pastebėti “anapus vizualinių dirgiklių”? Kaip patirti drabužį ne regėjimo, bet kitais pojūčiais? Kas aš esu jei nematau savęs? Šie klausimai svarbūs ir ir aktualūs šiandienos vaizdų pasaulyje. 
Buvo pristatomi drabužiai su tekstūriniais elementais bei integruotomis etiketėmis, kurios teikia informaciją apie gaminį bei liečiamieji drabužių modelių eskizais, kurių dėka neregiai turi galimybę susipažinti su mados dizaino objektais.

Visai ne keista, kad renginyje karaliavo moterys. Juk  buvo kalbama apie madą. Mados dizainerė, VDA magistrantė Rugilė Gumuliauskaitė pristatė savo darbus ir pačią idėją, kaip kilo mintis mados pasaulį pristatyti neregiams, o Irma Jokštytė provokavo pokalbį apie tai, kaip mados pulsavimus pajusti nematančioms moterims. Jau per patį renginį atsirado norinčiųjų įsigyti paltuką ir sijoną. Tad užsakymų Rugilei tikrai netrūks. Bet svarbiausia, kad pradėta galvoti ne tik, kaip tinkama forma pristatyti drabužių modelius nematantiems žmonėms, bet ir kaip pateikti informaciją apie audinius, gaminius ir jų priežiūrą. Kaip pateikti informaciją, kuri dabar lengvai prieinama regintiems žmonėms, bet nepasiekiama regos negalią turintiesiems. Džiugu, kad ir Lietuvoje žengiami pirmieji žingsniai.

Rugilė Gumuliauskaitė ir Irma Jokštytė

R.Gumuliauskaitė pasakoja apie modelius

Modelių eskizų "skaitymas" pirštais



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą