Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-05-29

Gulint žiūrėti į išmanųjį telefoną pavojinga, nes galima trumpam apakti

Gulinti lovoje mergina žiūri į išmanųjį telefoną
RNIB elektroninis žurnalas NB cituoja straipsnį, paskelbtą „New England Medical Journal“, kuriame rašoma apie dvi moteris, 22 ir 40 metų amžiaus, patyrusias „trumpalaikio aklumo“ atvejus. Abi moterys kreipėsi į akių gydytoją, nes, pasak jų, gulėdamos lovoje vakarais naršo po savo išmaniuosius telefonus, o jį išjungusios trumpam apanka. Abiem atvejais moterys skundėsi reguliariai pasikartojančiu trumpalaikiu apakimu. Po 15 min. rega joms grįždavo. Morfildo akių ligoninės Neurooftalmologijos klinikoje, esančioje Londone, buvo ištirta moterų sveikata, tikintis rasti trumpalaikio apakimo atvejų, kuriuos galima supainioti su mikroinsultu, priežastis, bet gydytojai niekaip negalėjo to paaiškinti.
Tačiau atsirado vienas gydytojas J. Gordan Plant, konsultuojantis Morfildo ligoninės neurologas, kuris apžiūrėjo moteris ir paprašė užrašyti savo simptomus. Moterys raštu paaiškino, kad jos nuolat tikrina savo išmaniuosius telefonus gulėdamos lovoje ant šono – viena akimi, kuria žiūri į ryškiai šviečiantį ekraną, nes kitą užstoja pagalvė. Padėjusios telefono ragelį, jos abi nebemato ta akimi, kuria žiūrėjo į ekraną. „Taip yra todėl, kad akiai, kuria jos žiūrėjo į ekraną, reikia keliolikos minučių adaptuotis, pasivyti kitą akį, kuri per tą laiką spėjo prisitaikyti prie tamsos“, – paaiškino neurologas.
Naujosios Anglijos medicinos žurnalo straipsnyje nėra įspėjimo apie žiūrėjimo į išmanųjį telefoną viena akimi tamsoje keliamą pavojų ir daroma išvada, kad laikinas aklumas nekenksmingas, jo galima išvengti, jei žmonės į savo išmanųjį telefoną žiūrės abiem akimis. 


Smartphone users experience temporary blindness after looking at phones in bed [interaktyvus]; Prieiga per http://www.rnib.org.uk/nb-online/smartphone-temporary-blindness;  [žiūrėta 2017-02-17]

Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą