Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2016-11-24

Pagalba akliems vaikams. Šeimos ir bendruomenės pagalba sutrikusią regą turintiems vaikams

Tik iš spaustuvės karštoji naujiena -  Lietuvos aklųjų bibliotekos iš anglų kalbos išversta (vertėja A. Gendvilienė)  tarptautinės organizacijos Hesperian Health Guides parengta knyga „Pagalba akliems vaikams“.


Šioje knygoje aprašytos nesudėtingos veiklos skirtos tėvams, globėjams, mokytojams, sveikatos priežiūros specialistams, reabilitacijos darbuotojams ir visiems tiems, kam rūpi vaikų su regos negalia gerovė, kad galėtų sudaryti jiems kuo geresnes sąlygas turimiems gebėjimams ugdyti. Knyga padės praplėsti žinias apie šių vaikų ugdymą įvairiose srityse. Skaitydami  knygą išmoksite įvertinti, ar jūsų vaikas mato pakankamai, kad galėtų saugiai judėti aplinkoje, sužinosite, kokios paprastos, namų sąlygomis tinkamos atlikti veiklos padeda parengti vaiką darželiui arba mokyklai, suprasite, kaip išmokyti vaiką pavalgyti, apsirengti, nusiprausti. 
Taigi ši knyga yra gera pagalbinė priemonė neregių vaikų tėvams.
Pirmuosius penkerius gyvenimo metus vaikai vystosi kur kas sparčiau nei bet kuriuo kitu gyvenimo tarpsniu. Vaikščioti, kalbėti ir suprasti aplinkinį pasaulį regintys vaikai mokosi natūraliai – paprasčiausiai bendraudami su žmonėmis ir daiktais, kuriuos jie mato. O štai akliems vaikams reikia padėti išmokti naudotis likusiais įgūdžiais – klausa, lyta, uosle ir skoniu, kad galėtų tyrinėti aplinką, mokytis ir sąveikauti su pasauliu.
Tėvų, kitų šeimos narių ir kaimynų parama bei jų padrąsinimas neregiams vaikams yra būtinas, kad užaugę jie taptų aktyviais savo bendruomenės nariais.  „Hesperian Foundation“ parengtų knygų ciklo „Ankstyvoji pagalba“ pagrindinė mintis yra ta, kad bet kuri bendruomenė neįgaliems vaikams gali suteikti daugiau pagalbos, nei suteikia dabar, ir kad tokia pagalba padeda kurti geresnį pasaulį.

Knyga išleista pagal projektą „METAREGUS: METodinė pAgalba REGos negalią turinčių vaikų ugdymui“.
Knygos leidybą rėmė LR kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba.


Viršelyje panaudota neregio su baltąja lazdele nuotrauka iš Lietuvos aklųjų bibliotekos archyvo



Parengė Dalia Balčytytė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą