Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2016-11-24

Brailio raštas turi ateitį


Vis daugiau neregių naudojasi kompiuteriais ir ekrano skaitytuvais, bet Brailio raštas ateityje savo populiarumo taip pat nepraras. Šis faktas paaiškėjo apibendrinus vienos apklausos rezultatus.


Apklausą organizavo  Ciuricho specialiosios pedagogikos kolegija ir Heidelbergo pedagogikos kolegija. Apklausos organizatoriai gavo 903 asmenų atsakytas anketas iš Šveicarijos ir Vokietijos. Dalyvių amžius 6–89 metai, penktadalis atsakiusių buvo 43–62 metų. Jauni ir vyresni Brailio rašto skaitytojai jį naudoja skirtingai. Jauniausi Brailio rašto skaitytojai  (iki 22 m.) beveik  neskaito ir nerašo  trumparaščiu, o vyresni  dažniau naudoja trumparaštį, juo rašo, skaito ir užsirašo reikalingą informaciją. Jaunimas (iki 22 metų) užrašams naudoja išmanųjį telefoną. Apklausa taip pat  išsiaiškinta, kad daugelis jaunuolių iki 22 metų mokėsi  arba mokosi specialiosiose mokyklose, o ne integruotai bendrojo lavinimo mokyklose.
Parengė: Ina Praprovienė
Pagal  Nüssli, Edith. Brailleschrift hat Zukunft // Der Weg.-2016. Nr.2. Prieiga per internetą :

<http://www.sbv-fsa.ch/sites/default/files/sbv/dienstleistungen/2.5_Information/SBV_Magazin_Weg_2_16_DE.pdf>

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą