Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2016-06-08

„Vilnijos vartuose“ – ir neregiai

„Vilnijos vartai“  projekto sumanytojai  - Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka.
Nuo 2015 m. prie projekto   prisijungė Lietuvos aklųjų biblioteka. http://www.vilnijosvartai.lt/
Bibliotekos tiflotyros skyriaus darbuotojai   paruoš ir paskelbs  kelias dešimtis tiflokraštotyrinių straipsnių. Šiuo metu jau galima rasti medžiagos apie žymius neregius: liaudies artistę dainininkę Beatričę Grincevičiūtę, rašytoją Antaną Jonyną. Taip pat yra galimybė susipažinti su Lietuvos aklųjų biblioteka, Lietuvos aklųjų istorijos muziejumi, Neregių literatų kūrybos konkursu (organizuojamas nuo 1995 m.) ir jo laureatais. 


Bendras projekto tikslas – sukaupti, susisteminti ir atskleisti visuomenei, visiems besidomintiems Vilnijos krašto istoriją, parodyti šį nuostabų Lietuvos regioną ir jame gyvenusius ir gyvenančius, kuriančius žmones. Nors internete gausu įvairios informacijos apie vietinį kultūros paveldą, bet ji ne visada patikima, dažnai neparemta šaltiniais. Informacijos apie kraštotyrą poreikis tikrai nemenkas: žmonės domisi įvairių Vilnijos vietovių istorija, asmenų – giminių ir šeimų – kultūriniu palikimu, nuopelnais ir atminimo įamžinimu. Straipsnius svetainei ruošia specialistai: bibliotekininkai, kraštotyrininkai, istorikai. Jie visada naudojasi istoriniais šaltiniai, įvairia literatūra. 
Svetainės duomenų bazė sudaryta iš trijų pagrindinių dalių:
 „Vietovės“, „Personalijos“, „Kraštotyros darbai“. Paieškos sistema – aiški ir patogi.
Šis kraštotyros projektas – didelės apimties ir numatomas įgyvendinti keliais etapais.

Numatyta, kad „Vilnijos vartai“, jos duomenų bazė, turinys bus nuolat papildomas ir atnaujinamas, bus taisomi pastebėti netikslumai. Tačiau yra viena sąlyga. Šios svetainės turiniu galima naudotis tik  nekomerciniais tikslais, Atsižvelgiant į  Autorių ir gretutinių teisių įstatymus, cituojant būtina nurodyti šaltinį ir, jei yra, autorių.

Parengė Juozas Valentukevičius

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą