Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2016-06-07

Kaip planšetinis kompiuteris gali tapti tiflopriemone



Reabilitacijos mokytojas Christian‘as Birkenstoch‘as  iš Liucernos silpnaregių konsultavimo tarnybos (Šveicarija) pasakoja, kaip planšetinis kompiuteris gali tapti tiflopriemone, padedančia geriau matyti.

Ponia M. M. (72 m.), serganti geltonosios dėmės degeneracija, laikraščius, žurnalus, mokėjimo kvitus ir kt. galėjo skaityti esant pritaikytam apšvietimui ir naudodama lupą. Dar labiau nusilpus M. M. regėjimui, lupa pasidarė per silpna. Tuo metu ponia M.M. jau turėjo iPad‘ą ir iPhone‘ą ir kreipėsi į konsultavimo tarnybą, kuri paaiškintų, kaip naudojantis  šiais  prietaisais skaityti. Konsultantas sužinojo, kad senjorė jau šiek tiek moka naudotis šiais prietaisais, tačiau klausytis balsu skaitomos informacijos jai sekasi geriau, nei pačiai skaityti. Reabilitacijos mokytojas išmokė ponią M. M. išmaniojo telefono ekrane padidinti tekstą ir pakeisti kontrastą, fono spalvą. Planšetiniam kompiuteriui buvo parinktas stovas ir planšetinis kompiuteris tapo didinimo priemone, su kuria ponia ekrane gali skaityti padidintą tekstą, pvz., mokėjimo kvitus, autobusų tvarkaraščius, laikraščius ir kt. Planšetinio kompiuterio kamera ponia naudojasi vaizdui ekrane padidinti, kai jai reikia ranka pildyti mokėjimo kvitus. Keliaudama, planšetiniu kompiuteriu ponia gali nufotografuoti įvairius tekstus, pvz.,  eismo tvarkaraščius, ir juos perskaityti padidintu šriftu ekrane. Ponia M. M. jau seniai nerašydavo SMS žinučių, bet paskui išmoko atsakyti į SMS žinutes naudodama diktofoną, ir dabar džiaugiasi, vėl galėdama SMS žinutėmis bendrauti su draugais ir pažįstamais. Christian‘as Birkenstoch‘as pabrėžia, kad renkant pagalbinę priemonę labai svarbu atsižvelgti į kiekvieno asmens galimybes ir pageidavimus.

Straipsnio pabaigoje trumpai pasakojama, kaip ir kada lupa, skaitymo didintuvas, planšetinis kompiuteris, lupa-akiniai ir monokuliaras gali padėti pagerinti matymą.

Parengė Ina Praprovienė


Parengta pagal Birkenstock, Christian . Tablets eignen sich als sehhilfe/ Der Weg.-2016, Nr.1 [interaktyvus];  [žiūrėta 2016-05-18]. Prieiga per:  http://www.sbv-fsa.ch/sites/default/files/sbv/dienstleistungen/2.5_Information/SBV-Zeitschrift_der_Weg%201_16.pdf 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą