Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2019-04-10

Mokytis integruotai padeda speciali įranga

Konkordas yra JAV Naujojo Hempšyro valstijos sostinė. „Concord Monitor“ straipnyje aprašoma, kad Konkordo mokyklose integruotai sėkmingai mokosi dvi aklos mokinės. Viena iš jų, vardu Emma Miller, pačią pirmąją mokymosi „Pembroko akademija“ vadinamoje vidurinėje mokykloje dieną nuėjo į klasikinės anglų kalbos pamoką, ir mokytoja nustebo, nes akla mokinė buvo perskaičiusi beveik visas knygas iš privalomos literatūros sąrašo. Viską ji perskaitė Brailio raštu. Straipsnis nutyli, kur ji mokėsi anksčiau, prieš pradėdama mokytis integruotai. 

Tiflopedagogė Adrienne Shoemaker aklai mokinei pritaiko geometrijos užduotį, naudodamasi mašinėle „Perkins Brailler“
Tiflopedagogė Adrienne Shoemaker aklai mokinei pritaiko geometrijos užduotį, naudodamasi mašinėle „Perkins Brailler“

Abby Duffy ir Konkordo mokyklos tiflopedagogė Adrienne Shoemaker smagiai ruošiasi kitai pamokai. Nuotraukoje mokinė sėdi prie kompiuterio, prie kurio prijungta Brailio eilutė „Braille Edge“.
Abby Duffy (sėdi) ir Konkordo mokyklos tiflopedagogė Adrienne Shoemaker smagiai ruošiasi kitai pamokai

     Penkiolikmetė mergaitė per vasarą perskaitė Džono Steinbeko romaną „Apie peles ir žmones“, kuris buvo toks geras ir už širdies griebiantis, kad ji ne kartą ašaromis aplaistė tos knygos puslapius. Paskui ji įsimylėjo į Harper Li romano „Nužudyk strazdą giesmininką“ personažus, vėliau pasinėrė į Viktoro Hugo „Paryžiaus katedros“ jausmų labirintus. „Visi sakė, kad tai labai sunki knyga, bet aš pamaniau, kodėl gi ne? Man patinka skaityti.“ Geriausia klasės mokinė svajoja vieną gražią dieną mokytis Harvardo teisės fakultete. Ji sako, kad jos mėgstamiausias dalykas yra anglų kalba.
     Tačiau skaityti panelei Miller daug sudėtingiau nei klasės draugams, nes ji beveik apako dėl regos nervo auglio, kuris buvo aptiktas ir pašalintas, kai ji buvo šešerių.
     Kietame popieriuje išspausdintos Brailio raštu knygos yra sunkios ir didelės – pavyzdžiui, „Hario Poterio“ knyga susideda iš 13 tomų, – ir mergaitė kartą per du-tris mėnesius galėdavo parsinešti namo iš bibliotekos tik vieną ar dvi naujas knygas. Bet dabar, su savo nauja „BrailleSense Polaris“ Brailio eilute, prietaisu, kuris yra panašus į nešiojamą kompiuterį, skirtą žmonėms su regos negalia, ji gali vienu metu parsisiųsti iki 100 knygų. „Polaris“ yra patogus nešiotis, juo galima naudotis klasėje.
    Kita straipsnyje aprašyta mokinė, vardu Abby Duffy, taip pat sėkmingai mokosi integruotai. Aprašomi jos naudojami prietaisai, pabrėžiama, kad mokymo medžiagą jai pritaiko tiflopedagogė Adrienne Shoemaker. Ji Brailio raštu išspausdina geometrijos, matematikos ir kitas užduotis. Abby Duffy matematiką mokosi sustiprintoje klasėje.  Rega pradėjo silpti, kai jai taip pat buvo šešeri. Po mokyklą mergaitė vaikšto su baltąja lazdele.  Mokosi, naudodamasi Brailio eilute „Braille Edge“.

New world of words: Technology helps visually-impaired students in Concord area schools by Leah Willingham. Concord Monitor [interaktyvus] prieiga per: https://www.concordmonitor.com/Classrooms-are-becoming-more-inclusive-for-visually-impaired-students-with-new-technology-22625123?fbclid=IwAR2EK9QbCFWk3GqvJQqzdnAevgkK_7duBzqXSgxpwXaQPs-sCV1J1ngZjiE [žiūrėta 2019-02-07]


Parengė Audronė Gendvilienė

1 komentaras:

  1. At the identical time, a punch or shear presses down where the die has a gap for the fabric to be reduce via, thus slicing the half. Sheet steel can be helpful when attempting to keep a project lightweight. Adding bends to sheet steel increases the structure's power tremendously because of|as a outcome of} it increases the stiffness in quantity of} axes. Adding a finish to the sheet steel can also make the fabric immune to corrosion and scratches. Fabrication can shortly produce prototype socket organizers elements with the identical precision and pace that it could possibly} produce in manufacturing.

    AtsakytiPanaikinti