Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2016-07-20

Įamžintas dainininkės atminimas

Šių metų birželio 3 d. Ilguvoje (Šakių raj.) atidengta atminimo lenta, skirta dainininkei Beatričei Grincevičiūtei. Meniškai pagamintas atminimo simbolis, pritvirtintas prie senojo dvaro pastato sienos, byloja, kad šiame name daug metų gyveno būsimoji dainininkė. Užrašas yra reginčiųjų ir Brailio raštu, o Grincevičių giminės herbas primena šlovingą šios didikų giminės istorinę praeitį.

Atminimo lenta atsirado Beatričės labdaros ir paramos fondo rūpesčiu (vadovė Rasa Kiuberienė). Į šventinį renginį susirinko dainininkės amžininkai, muzikai, kultūros darbuotojai, dainininkės gerbėjai. Po iškilmių buvo diskutuota apie dainininkės atminimo saugojimą, Ilguvos dvaro pastato likimą.
B. Grincevičiūtė buvo ne tik garsi, visoje Lietuvoje pripažinta dainininkė, bet ir gyvas pavyzdys daugeliui jaunų regos negalią turinčių muzikantų ir dainininkų, skatinęs juos atsidėti muzikai, siekti profesinio meistriškumo aukštumų.
Šių metų lapkričio mėnesį sukanka 105 metai, kai 1911 m. gimė dainininkė B. Grincevičiūtė (mirė 1988 m.). Jau vaikystėje ir paauglystėje būsimoji dainininkė buvo silpnos regos, o vėliau apako visiškai. B. Grincevičiūtė nebaigė profesinių mokslų, nes į tuometę Kauno konservatoriją jos tiesiog nepriėmė. Nepriėmė, nes net garbingi profesoriai nesuprato, kaip aklieji gali studijuoti muziką aukštojoje mokykloje.
Nepaisant to, B. Grincevičiūtė tapo viena labiausiai žinomų dainininkių Lietuvoje, virtuoziškai atlikdavo kamerinius kūrinius, lietuvių liaudies dainas. Jos palikimas – keli šimtai įdainuotų dainų. Didžioji dalis jos muzikinių kūrinių išliko ir yra saugoma LAB Tiflotyros skyriaus fonduose. B. Grincevičiūtės tėvų ir senelių namai – Ilguvos dvaras – XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje buvo tapęs reikšmingu lietuvių ir lenkų kultūros židiniu: čia lankėsi jauni lietuvių muzikai, pasaulinio garso lenkų dainininkai ir pianistai.
Po B. Grincevičiūtės mirties jos draugai ir bičiuliai susirūpino dainininkės atminimo ir kūrybinio palikimo išsaugojimu: leidžiamos jos įrašų plokštelės, nuo 1991 m. vyksta B. Grincevičiūtės kamerinio dainavimo konkursai, 2004 m. jos gero bičiulio, taip pat muzikos puoselėtojo bei puikaus muzikanto Juozo Dzidoliko rūpesčiu įsteigtas Beatričės labdaros ir paramos fondas. Vilniuje, jos bute, veikia memorialinis muziejus.

Apie dainininkę galima paskaityti -  http://beatricesnamai.lt/biografija/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą