Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2019-01-17

Europos aklųjų ir silpnaregių sąjungos informacinis leidinys „Europos aklųjų ir silpnaregių užimtumo gerosios patirtys“

Europos aklųjų sąjunga, finansiškai remiama ES teisių, lygybės ir pilietybės programos, kiekvienais metais atlieka apklausą, siekdama išsiaiškinti, apibendrinti ir platinti gerosios praktikos pavyzdžius viena konkrečia prieinamumo tema. 2018 metais analizuota aklųjų užimtumo tema skirtingose ES valstybėse. Apklausoje dalyvavo aklųjų sąjungos iš 14 šalių: Airijos, Albanijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, Italijos, Izraelio, Juodkalnijos, Lenkijos, Nyderlandų, Prancūzijos, Rusijos, Šveicarijos, Vengrijos, Vokietijos. Komisija, įvertinusi originalumą, ataskaitos aiškumą, pritaikomumą, išrinko šių metų nugalėtojus: Didžioji Britanija (89 balai), Vokietija (86 balai) ir Italija (81 balas). 
Įvairiomis kalbomis išleistame informaciniame leidinyje aptariami šie klausimai: darbo aplinkos pritaikymas, finansinė parama darbdaviams, interneto svetainės, ieškančiųjų darbo suvedimas su darbdaviais, pagalba sau ir konsultavimas, atstumas iki darbo, mokymai ir įdarbinimas, socialinės įmonės, paklausios profesijos ir kt.
Nors kiekvienoje ES valstybėje narėje yra labai skirtingi ekonominiai veiksniai, įstatymai ir supratimas apie regos sutrikimus, vienoje šalyje įgyvendinti gerosios praktikos pavyzdžiai gali būti panaudoti ir kitose šalyse. Dėl ribotų finansinių išteklių leidinyje pateikiami tik svarbiausi faktai, bet išsamesnę informaciją galima gauti Europos aklųjų sąjungos svetainėje ebu@euroblind.org  arba susiekus su atskirų šalių aklųjų sąjungų atstovais.
Komisija tikisi, kad leidinyje pateikta informacija bus naudinga kuriant daugiau galimybių darbo ieškantiems regos sutrikimų turintiems asmenims ir pagerins jų galimybes patekti į darbo rinką.
Parengė Ina Praprovienė
Gute Beschäftigungspraktiken für Blinde-und-Sehbehinderte Menschen in Europa. [interaktyvus] [ 2018-12-06] . Prieiga per internetą:
http://www.blindenverband.at/de/information/broschueren/88/Gute-Beschaeftigungspraktiken-fuer-blinde-und-sehbehinderte-Menschen-in-Europa

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą