Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-01-23

Renkamės geriausią puodelį ir lėkštę



Šiame straipsnyje silpnaregį vaiką auginanti mama dalijasi savo patirtimi, su kokiais sunkumais jos vaikas susiduria kasdien namuose. Moteris pasakoja, kokie indai yra tinkamiausi vaikui, kurio rega silpna.
Ji rašo, kad jos sūnus dažnai netyčia apverčia puodelį ar stiklinę, išliedamas visą jo turinį. Iš pradžių ji pykdavo dėl kiekvienos apverstos stiklinės ar puodelio, tačiau laikui bėgant įsisąmonino, kad jis nedaro to specialiai. Tiesiog jis jų nepastebi. Mama pradėjo ieškoti išeities, kaip būtų galima panašių situacijų išvengti. Juk gaila ne tiek išpurvintos staltiesės, kiek sumenkusios vaiko savivertės. Svarbiausia, kad sūnus jaustųsi gerai.
Pirkdami vaikui puodelį, turėtume atsižvelgti į šiuos dalykus:
1.     Venkime visiškai skaidrių stiklinių. Tokių silpnaregis vaikas tiesiog nepastebi.
2.     Puodelis turėtų būti vienspalvis, be jokių raštų ir piešinių. Spalva turėtų būti visiškai kitokia nei stalo ar staltiesės: jei puodelis tamsus, staltiesė turėtų būti šviesesnė ir atvirkščiai.
3.     Tinka ir stikliniai užsukami puodeliai su šiaudeliu, tik tokių puodelių spalva turi būti kiek ryškesnė. Net jei toks puodelis apvirstų, skystis neišsipiltų. Stiklinis puodelis yra higieniškesnis negu plastikinis, be to, jis sunkesnis, dėl to ne taip lengvai apsiverčia.


Rinkdami silpnaregiam vaikui lėkštę, turėtume vadovautis šiomis taisyklėmis:
1.   Lėkštė turėtų būti vienspalvė, be jokių piešinių, ornamentų
2. Lėkštė turėtų būti visiškai kitokios spalvos nei stalas ar staltiesė. Pvz., prie baltos staltiesės tinka tamsi lėkštė, o jei staltiesė tamsesnė, lėkštė galėtų būti šviesi, geriausiai – balta.
Straipsnio autorė pataria po lėkšte padėti padėkliuką, kuris apsaugos staltiesę nuo netyčia nukritusio maisto. Moteris pabrėžia, kad silpnaregio vaiko jokiu būdu negalima išskirti iš kitų namiškių. Iš tokių pačių lėkščių turėtų valgyti visi šeimos nariai arba bent jau visi šeimos vaikai. Tai ypač svarbu labai mažiems vaikams, kurie dar tik pradeda įžvelgti skirtumus tarp savęs ir aplinkinių.
MISKO Monika. Najlepsze naczynia dla dzieci słabowidzących [Interaktyvus];[žiūrėta 2017-01-10]; Prieiga per:

         
Parengė Beata Jasinska   


4 komentarai:

  1. Miło, że moje posty docierają do tak wielu osób i wielu miejsc!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dziękujemy dla Pani za ciekawe publikacje na blogu. Są dla nas bardzo aktualne, ponieważ nasza Biblioteka dla osȯb Niewidomych na Litwie rȯwnież prowadzi bloga dla rodzicȯw, opiekunȯw dzieci niewidomych i słabowidzących. Serdeczne pozdrowienia z Wilna!

      Panaikinti
  2. Polecam linijki dla osób słabowidzących.
    Szczegóły na moim blogu.
    http://dzieckoslabowidzace.blogspot.com/
    Zapraszam

    AtsakytiPanaikinti